PEREBUTAN KUASA

His foot, 9 stitches… Baru hero…

Hasil perebutan kuasa ke atas toys dengar nya. Even si adik nya nampak cute macam anak Jepun, percayala sahabat-sahabat, beliau pernah balik dari taska dengan mata lebam sebelah. Gaduh! Perghh…

She’s only 3yrs old. Kecik-kecik tu dah nampak dah ciri-ciri kak long kawasan.

****************************

Hazwan : Abang nak air milo

Tanpa cakap banyak aku pun buatkan….Anak sedara sakit kan… I is auntie mithali, gaissss….

3minit pastu…

Hazwan : Engoh… Dukung abang.

Aku pun layankan…Dia diam sat.

Hazwan : Engoh, amik mainan abang. Kaki abang sakit.

Aku amik kan.

Hazwan : Dukung abang pi kat tok (nenek)

Aku pun dukung. <- mak sedara lurus bendul.

Hazwan : Engoh, amik mainan kereta abang.

Aku amik.

Hazwan : Bukan kereta ni. Kereta lain.

Aku.      : Argghhh….

Hazwan : ALLAH TAK SAYANG ORG MALAS

Seriously, abang?

Aku : Abang, sebab apa doktor tak jahit sekali mulut abang?

MINOR STORMΒ 

Actually nak kabo yang kampungku for the time in its un-recorded history kena ribut. The worst yang pernah jadi, on the 1st day of Eid Adha. Perghhh… 


DO NOT EVER EVER MESS WITH MOTHER NATURE
and mother in law… <– honest moments.

It happened around 3pm, where everyone was mostly lazying idling at home. 30 households affected. 30 bhai… Bukan sikit. Pokok sebesar-besar pokok abenda ntah pun tumbang dengan akar-akar dia sekali. Nasib tak tumbang ke rumah abang aku. Mak kata kalo tumbang ke rumah abang aku, alamat nya abang aku sefamily dia kira ‘selamat’. Memang boleh hancur rumah abang aku.

Aku? Aku? Masa angin kuat-kuat tu, aku nak tutup tingkap memang terkejut sebab nampak atap tiles terbang jatuh depan mata. Tapi, memandangkan daya kepositifan aku yang agak mantap lately, aku buat tatau je. Ignorant tahap MashaAllahSubhanallah… Aku tak terpikir pun nak inform parents aku sbb dalam otak aku ada benda lain.

Nampak tak muka kerek aku?

Moments yang aku sedar adalah masa makpak aku dengan adik aku bising kat hallway. Rupa nya bilik makpak aku air mencurah! Air hujan dok mengalir direct straight atas bed parents aku. TV semua kena air. Atap ada tapi macam takde. 

Seriously.

Masa semua dok tengok tu, kenapa aku macam tak sedar… Apa yang aku buat sampai tak dengar… Aku tatau nak jujur ke tak. Aku memang serius tak dengar! Earphones aku full volume kot. Ok, tipu. 80% nya volume. 

Buat muka guilty la bhai…

Me when people asked what I was doing :

Nope… Nope… Biar pecah diperut, jangan pecah di mulut

Kalau gini la gaya nya, kalau emergency siren bunyi pun aku tatau. Mungkin aku antara yang perlu dicari, selain abang aku.

Itu belum isu nya lagi. Yang menjadi isu nya ialah bagaimana sahabat-sahabat memberi moral support pada aku. 

Supporter pertama :

Supporter kedua : 

Alhamdulillah… Aku rupa nya ada sahabat-sahabat yang pantas nya menerima aku se ada nya aku. Takyah nak susah-susah acah-acah gadis melayu terakhir. Penat woii nak fake berlakon sopan. Aku pernah try. 

Dan today, ia telah masuk paper sensasi, Harian Metro.

“Tiba-tiba badan terasa basah”

See? Keyword dia is “tiba-tiba”. Tiba-tiba means out of sudden, dalam sedar tak sedar…ergo, bukan aku sorang je yang ralit. I am not guilty as per charge! Tetiba defensive. Padahal xde orang bising pun. Hahahahaha…

Standard la.. Siapa makan cili, dia la terasa pedas nya.

Sekian, bebelan aku yang membebel sebab takde keja kat rumah. Plus mengantuk. Alhamdulillah sebab rumah makpak aku ni sikit je berbanding rumah orang lain yang atap truih hilang! 

p/s : the gifs are not mine. Credit to the owners.

SOALAN BOCOR RAYA

Hari Raya Aidiladha.

SELAMAT HARI RAYA, sahabat.

Semoga keberkatan hari raya ini sentiasa bersama kita semua. Maaf andai ada tersilap bahasa tutur kata.

Dah bertahun raya haji berlingkor tido kat kolumpo, tapi this year I decided to celebrate it with my fam. Ololo… Suwitttt… Terharu. Nervous bak hang!

Nervous la kot tersalah sembelih lembu esok… Pisau parang machete belom asah lagi ni. Eh, mcm aku pulak tukang sembelih. Masuk Metro woii lusa kalo aku jadi tukang sembelih. Siap viral seantero nusa Asia Tenggara.

BTW, korang-korang yang seangkatan dengan aku a.k.a single manjang ni, dah bersedia blom dengan skema jawapan ‘exam’ esok? Ala… Macam tak biasa. Aku saspek kemungkinan besar aku boleh dapat A+ esok. Soklan bocor.

Me judging the kepochis silently

Beware! Kihkihkih.

Alaa… Sebenar nya aku rasa makcik-makcik aku pun dah stop tanya soklan bocor. Dah bosan la kot. Tak pun dah give up. Tiapkali tanya aku senyum je la… Yang nak kenalkan aku dengan sesapa pun dah give up. Sbb xde respons yg menarik dan memberangsangkan dari aku.

Me swimming away when in awkward situation

Jangan silap haribulan depa syak aku gay sudah… Maaf, nabi tak mengaku umat woii! 

To : My sahabat seangkatan

Sempena hari raya ni, mohon jaga bahasa jaga adab jaga kelakuan. Jangan cepat sentap.


“Makcik asik tanya bila saya nak kawen, abis makcik bila nak meninggal?”

πŸ‘†πŸ‘† tamo… Tamo… Jangan biadap. Jangan kurang ajar dengan elders. Awas! ☝☝ Jaga adab.

Biar rupa buruk, jangan perangai hodoh. 

” Alaa Senah, Kiah… Ko tau knapa si Polanah tu tak kawen-kawen? Dahla hodoh, biadap! “

Cancel jadi menantu woii kalo depa de anak ensem baka gred A. Sebagai veteran dalam hal-hal single manjang ni, kena perli bagai, nasihatku, “MOHON JANGAN CEPAT SENTAP”. 

Lelama akan kalis lah anda akan sebarang soklan bocor ketika perjumpaan keluarga besar, ketika kenduri kawen dan juga pastinya ketika hari raya.

To : All the Kepochi-es

Sambut lah raya dengan gembira. Mohon jangan kepochi anak orang.

“Ehh ko ni… Memilih sangat. Harap ada rupa tapi tak laku” sambil jeling juling. Cucuk mata tu kan baru tau.

No no no…πŸ‘ŽπŸ‘ŽπŸ‘Ž Tak~kan la baru sobsob mintak maaf stengah jam lepas then kecikkan hati orang balik…. Dimana semangat raya anda-anda? Mana!

INGAT… I am still here… Judging you… With machete.

Awas!

Jangan biadap!

Makan daging, tolong ingat-ingat jeling-jeling orang sebelah. Kihkihkih. Sharing is caring. Hehee

p/s : The gifs & pictures are not mine. Credit to the owners.

BULAN PENGHAPUS DOSA KECILKU

Lama tak merepek. Lately, I have been very busy with things I dont know about. Contoh? Kahkahkah… Busy idling?

This year, as per my new year resolution ( as if… Hahaahahaa) , I want to be more active and healthy. TRUE. Especially I was sick for the whole month of August. Cruel much? I got food poisoning, cold and cough, sprained my ankle etc. 

Bulan Ogos, bulan penghapus dosa kecilku.

This is the proof of me being active;

VERrrrrY active….

credit to pic’s owner

πŸ˜ͺπŸ˜ͺπŸ˜ͺπŸ’€πŸ’€πŸ’€πŸ’€πŸ’€πŸ’€ 

Actually nak letak gambo Xiumin, but penat scroll google lelama tapi tak jumpa. Tak tido ke apa dia ni?

Nak letak yang ni

Lalat masuk woii, Baekhyun! Credit to pic’s owner

Tapi… Tapi… πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ too real to be true.

Seriously guys… I am making efforts. 

I change my diet, cutting out my daily sugar intake. Aku sweet tooth woii! Americano becomes my go to coffee. Sep Xiumin, sep! Hi 5! βœ‹βœ‹

Home Salad& Iced Americano from Tree15

Me also try my best to learn some yoga. Newbie woii… Takkan dah expect aku handstand? Crow pose bagai… Agak-agakla weyh…

Memula macam nak try kickboxing tapi macam… ganas sangat untuk aku yang forever sweet16 ni. Ecehhh… Mohon jangan bash aku plsss….πŸ™

Hi awak, nak masuk line boleh? πŸ˜‚πŸ˜‚
Bridge Pose!
Modified Warrior Pose
Modified Bridge Pose! Apa kangkang2 ni woii…

Hopefully, aku 6pax pasni.

Underage girls, under 20, please cover your eyes…Credit to pic’s owner

See? ☝☝Aku dah 6pax. Jangan kata hakak tak payungggggβ˜”β˜”… Hakak cuba~ 

Stay safe, be healthy.

Akhir kata,

Chiaa chiaa tu chiaa chiaa juga,

Zika dan denggi jangan lupa.